Košíčky z ledových kaštanů recept


Košíčky z ledových kaštanů recept.

Ingredience:

- 200 g ledových kaštanů ve sladkém sirupu
- 250 g mascarpone
- 100 g tmavé čokolády
- 2 lžíce práškového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g máslového cukroví (např. máslové sušenky)
- 50 g másla

Recept:

1. Máslové cukroví rozdrťte na jemno. Rozehřejte máslo a smíchejte jej s rozdrceným cukrovím, dokud nevznikne směs, kterou lze formovat.
2. Tuto směs rozdělte do formiček na košíčky, nejlépe silikonových, aby se poté dobře vyjímaly. Vytvořte na dnu a po stranách formiček pevnou vrstvu a vložte je na 30 minut do chladničky, aby směs ztuhla.
3. Mezitím si připravte náplň. Ledové kaštany scedíte (sirup si můžete nechat na pozdější použití, např. pro oslazení nápojů) a rozsekáte na malé kousky.
4. Ve větší míse smíchejte mascarpone, práškový cukr a vanilkový cukr. Přidejte sekance ledových kaštanů a dobře promíchejte.
5. Čokoládu nasekejte na malé kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Nechte ji mírně vychladnout.
6. Vyjmuté košíčky z chladničky naplňte krémem z mascarpone a ledových kaštanů.
7. Přes náplň pak rozetřete rozpuštěnou čokoládu a nechte v chladničce ztuhnout nejméně na 1 hodinu.
8. Před podáváním nechte košíčky chvíli odpočinout při pokojové teplotě.

Tipy:

- Pro ještě intenzivnější chuť můžete do směsi s mascarpone přidat trochu rumu nebo likéru z ledových kaštanů.
- Pokud nemáte ledové kaštany, můžete použít i jiné ořechy nebo sušené ovoce podle vlastní chuti.
- Pro extra čokoládový zážitek můžete do čokolády přidat špetku chilli nebo skořice.
- Pokud chcete, aby byly košíčky jemnější, nechte je před podáváním stát v chladničce déle, ideálně přes noc.