Košíčky se žloutkovou pěnou recept


Košíčky se žloutkovou pěnou recept.

Ingredience:
- 200 g másla
- 130 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 300 g hladké mouky
- 4 žloutky
- 100 g cukru krupice
- 100 ml vody
- špetka soli

Recept:

Začneme přípravou těsta na košíčky. Máslu přidáme cukr moučka, vanilkový cukr a špetku soli. Vše společně vyšleháme do hladka. Postupně přisypáváme mouku a zpracujeme těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladničce odpočinout alespoň hodinu.

Mezitím si připravíme žloutkovou pěnu. Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu s cukrem krupice, dokud se cukr úplně nerozpustí a nevznikne sirup. V míse vyšleháme žloutky do pěny. Vařený cukerný sirup pomalu a opatrně, ve tenkém pramínku, za stálého šlehání přiléváme do žloutků. Šleháme tak dlouho, dokud směs nezhoustne a nevychladne.

Těsto vyjmeme z chladničky, vyválíme na pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi 3 mm a vykrajujeme kruhy. Kruhy vkládáme do formiček na muffiny nebo speciálních forem na košíčky, pečlivě je přitlačíme k dnu a bokům a vytvoříme tak košíčky.

Předehřejeme troubu na 180 °C a košíčky pečeme 10-12 minut, nebo dokud nejsou zlatavé. Po upečení necháme košíčky úplně vychladnout.

Nakonec naplníme košíčky žloutkovou pěnou a můžeme ozdobit čerstvým ovocem nebo šlehačkou dle vlastní chuti.

Tipy:
- Při přípravě těsta dbáme na to, aby ingredience měly pokojovou teplotu, což usnadní práci s těstem.
- Při přípravě žloutkové pěny je důležité cukerný sirup nalévat opravdu pomalu, abychom šokem z horkého sirupu nezatuhli žloutky.
- Pro ještě bohatší chuť můžeme do pěny přidat lžíci likéru dle vlastního výběru.
- Pokud těsto při vyválení přilne k pracovní ploše, použijte více mouky, ale snažte se jí nepoužívat nadměrně, aby těsto nebylo příliš tvrdé.