Košíčky jako francouzské tarte recept.
- Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 125 g cukru moučka
- 1 vejce
- Špetka soli
- Náplň dle výběru (např. ovocná, krémová, čokoládová)
- Recept
1. V míse smíchejte hladkou mouku s cukrem moučka a špetkou soli.
2. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a pracujte rukama, dokud nevznikne drobenka.
3. Přidejte vejce a rychle zpracujte těsto, dokud není hladké. Pokud je těsto příliš suché, přidejte lžíci studené vody.
4. Těsto zabalte do potravinové folie a nechte v chladničce odpočinout nejméně 30 minut.
5. Po odpočinku rozválejte těsto na pomoučněné pracovní ploše na tloušťku asi 3 mm.
6. Vyválené těsto přeneste do formiček na tartletky. Pečlivě těsto přitiskněte k dnu a okrajům formiček. Přebytečné okraje odstraňte.
7. Formičky s těstem nechte před pečením asi 10 minut odpočívat v chladničce.
8. Předehřejte troubu na 180°C.
9. Těsto propíchejte vidličkou, aby se při pečení nevzdušnilo. Předpékejte košíčky asi 10-15 minut, než budou lehce zlatavé.
10. Vyjměte a nechte chladnout, poté naplňte dle vašeho výběru.
- Tipy
- Pro křehčí těsto můžete část hladké mouky nahradit mandlemi mletými na jemno.
- Pro aromatičtější těsto zkuste přidat do moučné směsi citronovou nebo pomerančovou kůru.
- Pokud plánujete použít velmi vlhkou náplň, je dobré před naplněním pečené tartletky potřít rozpuštěnou čokoládou. Tím vytvoříte bariéru, která zabrání promáčknutí těsta.