Kořeněný hruškový kompot recept


Kořeněný hruškový kompot recept.

Kořeněný hruškový kompot je vynikající způsob, jak si vychutnat sladkost hrušek s příjemným kořeněným nádechem. Ideální jako doplněk k dezertům nebo jen tak pro zahřátí v chladnějších dnech. Zde je jednoduchý recept, jak si připravit kořeněný hruškový kompot, a několik tipů pro dokonalý výsledek.

**Ingredience:**

- 4 velké hrušky, oloupané, rozpůlené a zbavené jádřince
- 1 litr vody
- 150 g cukru
- 1 vanilkový lusk, rozpůlený a vyškrábnutý
- 2 hvězdičky badyánu
- 1 skořicová tyčinka
- 4 hřebíčky
- Kůra z 1 citronu
- Šťáva z 1 citronu

**Recept:**

1. Do velkého hrnce nalijte vodu a přidejte cukr. Přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
2. Přidejte do hrnce vanilkový lusk, hvězdičky badyánu, skořicovou tyčinku, hřebíčky a citronovou kůru.
3. Hrušky oloupejte, rozpulte na poloviny a odstraňte jádřince. Hrušky položte do hrnce s vodou a kořeními.
4. Přidejte šťávu z citronu a zvyšte teplotu, dokud směs znovu nezačne vařit. Poté snižte teplotu a nechte kompot pomalu bublat přibližně 20 minut nebo dokud nejsou hrušky měkké, ale stále drží tvar.
5. Po uvaření odstraňte hrušky a přendejte je do vhodné misky nebo sklenice. Srazte teplotu a nechte kořeněný sirup vařit dalších 10 minut, aby se zredukoval a zesílil.
6. Hotový sirup přelijte přes hrušky. Nechte kompot vychladit a pak ho uložte v lednici.

**Tipy pro dokonalý kompot:**

- Pro větší hloubku chuti můžete přidat kousky zázvoru nebo pár zrnek kardamomu.
- Pokud máte raději sladší kompot, můžete přidat více cukru podle chuti. Naopak, pokud dáváte přednost méně sladkým variantám, cukr můžete omezit.
- Kompot můžete konzumovat jak teplý, tak studený, podle vaší preference. Je vynikající samotný, ale skvěle se hodí i jako doplněk k vanilkové zmrzlině nebo jako náplň do palačinek.
- Uložení kompotu ve sterilních sklenicích zvýší jeho trvanlivost. Ujistěte se, že jsou sklenice pečlivě uzavřené a uložené v chladu.

Vychutnejte si tento bohatě kořeněný kompot a nechte se unést kombinací sladkosti hrušek a tepla koření.