Korbáčový závin recept


Korbáčový závin recept.

Korbáčový závin je tradiční pečivo, které se vyznačuje svou specifickou přípravou a chuťovými vlastnostmi. Jedná se o sladký závin, který může být plněný různými náplněmi, často ovocnými nebo tvarohovými. Zde je příklad receptu na korbáčový závin s jablky a skořicí, který je jednoduchý na přípravu a určitě potěší každého milovníka sladkého pečiva.

Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 70 g cukru
- 1 balíček suchého droždí (7g)
- 2 vejce
- 100 g másla
- špetka soli
- 4 jablka
- 2 lžíce skořice
- 4 lžíce cukru (na posypání)

Postup:
1. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, suché droždí a špetku soli.
2. Přidejte mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Zpracujte těsto, dokud není hladké a nelepí se na ruce. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu mouky. Nechte těsto kynout na teplém místě asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3. Mezitím oloupejte jablka, nakrájejte je na malé kousky a smíchejte je se skořicí a cukrem.
4. Po vykynutí těsto rozdělte na dvě části. Každou část rozválejte na pomoučeném povrchu na obdélník.
5. Na každý obdélník rovnoměrně rozprostřete náplň z jablek.
6. Závin pečlivě srolujte a položte na plech vyložený pečicím papírem.
7. Nechte závin ještě asi 15 minut kynout na plechu, poté ho potřete rozšlehaným vejcem a posypte cukrem.
8. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35-40 minut, dokud není závin zlatavý.

Tipy:
- Korbáčový závin můžete připravit s různými náplněmi, například tvarohem, makem nebo jiným ovocem podle vaší chuti.
- Pro extra křupavý povrch můžete závin před pečením posypat mandlovými plátky nebo hrubým cukrem.
- Pokud máte rádi bohatší chuť, můžete do těsta přidat vanilkový extrakt nebo citronovou kůru, které dodají závinu svěží aroma.
- Závin je nejlepší podávat teplý, ale chutná výborně i vychladlý. Můžete ho také před podáváním pocukrovat nebo politým čokoládovým přelivem pro ještě bohatší chuťový zážitek.