Koprová polévka s jogurtem recept


Koprová polévka s jogurtem recept.

Koprová polévka s jogurtem je lahodná a osvěžující varianta klasické koprové polévky, která v sobě spojuje jemné chutě kopru a kyselkavost jogurtu, což dodává polévce příjemnou svěžest. Zde je návod, jak si připravit tuto chutnou polévku.

Ingredience:
- 2 lžíce másla
- 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
- 1 svazek čerstvého kopru, nasekaný
- 200 ml jogurtu (nejlépe řeckého typu)
- 2 žloutky
- Sůl a černý mletý pepř dle chuti
- Několik kapek citronové šťávy pro zvýraznění chuti

Recept:
1. V hrnci rozehřejte máslo na středně vysokém ohni a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne lehce zlátnout.
2. Přisypte mouku a za stálého míchání vařte asi dvě minuty, aby mouka získala oříškovou vůni a zbavila se syrové chuti.
3. Pomalu přilévejte vývar, stále míchejte, aby se předešlo vzniku hrudek. Přiveďte k varu.
4. Jakmile směs začne vařit, přidejte nasekaný kopr. Snížte teplotu a nechte lehce probublávat asi 10 minut, aby se chutě spojily.
5. Ve vedlejší misce smíchejte žloutky s jogurtem a dobře promíchejte, dokud směs nebudou hladká.
6. Pomalu za stálého míchání přilévejte teplou směs polévky do jogurtové směsi, abyste ji "temperovali" a zabránili sražení žloutků.
7. Poté celou směs z jogurtu a žloutků pomalu za stálého míchání nalijte zpět do hrnce s polévkou.
8. Na mírném ohni zahřívejte, dokud polévka není dostatečně teplá. Dbejte na to, abyste ji nevařili, protože by se mohla srazit.
9. Dochutíme solí, pepřem a přidáme pár kapek citronové šťávy pro zvýraznění chuti.

Tipy:
- Polévku můžete podávat s vařenými vejci nebo kousky vařeného kuřecího masa pro bohatší verzi.
- Jestliže preferujete hustší polévku, můžete přidat více mouky nebo směs zahuštit rozmixovanou částí polévky.
- Pro veganskou verzi použijte rostlinný jogurt a olej místo másla.
- Pro ještě intenzivnější koprův chuťový profil můžete do polévky přidat i trochu sušeného kopru.

Tato polévka je vynikající volbou pro lehký oběd nebo večeři, zejména v teplejších měsících, kdy oceníte její svěží chuť.