Koprová polévka s francouzskými knedlíčky recept.
Koprová polévka s francouzskými knedlíčky je klasickým českým jídlem, které kombinuje svěží chuť kopru s jemností knedlíčků. Tento recept je jednoduchý a výsledný pokrm je lahodný.
**Ingredience:**
Pro polévku:
- 1 l vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
- 1 svazek čerstvého kopru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl a pepř dle chuti
Pro francouzské knedlíčky:
- 2 vejce
- 6 lžic hladké mouky
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
**Recept:**
1. Začněte přípravou knedlíčků. Ve velké míse rozšlehejte vejce, přidejte mouku, sůl a muškátový oříšek. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš husté, můžete přidat trochu vody. Nechte těsto odpočinout, zatímco připravujete polévku.
2. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a za stálého míchání vytvořte světlou jíšku. Poté pomalu přilévejte vývar, stále míchejte, aby se předešlo vzniku hrudek.
3. Jakmile máte hladkou směs, přidejte nakrájený kopr (několik lístků si nechte na ozdobu) a vařte na mírném ohni asi 5 minut.
4. Pomocí dvou lžiček tvarujte z těsta malé knedlíčky a opatrně je vkládejte do polévky. Vařte, dokud knedlíčky nevyplavou na povrch, což obvykle trvá asi 5 minut.
5. Když jsou knedlíčky hotové, přilijte smetanu a nechte polévku ještě chvilku povařit. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
6. Polévku podávejte teplou, ozdobenou zbylými lístky kopru.
**Tipy:**
- Pro zjemnění chuti můžete do polévky přidat trochu citronové šťávy.
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete přidat více smetany nebo rozšlehat jedno vejce a vmíchat ho do polévky pro větší krémovitost.
- K této polévce skvěle pasuje čerstvý chléb nebo pečivo.
Tento recept na koprovou polévku s francouzskými knedlíčky je ideální pro každého, kdo má rád tradiční českou kuchyni s moderním twistem. Experimentujte s přidáním dalších bylinek nebo koření, abyste našli svoji oblíbenou variantu této klasické polévky.