Koprová omáčka se ztraceným vejcem recept.
Ingredience:
Máslo
Cibule
Hladká mouka
Vývar
Kopr
Smetana
Vejce
Ocet
Sůl
Cukr
Pepř
Recept:
Začneme tím, že na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezezlátne. Přidáme mouku a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku. Postupně přiléváme vývar a mícháme, aby se předešlo tvorbě hrudek. Do omáčky nasekáme kopr, přidáme smetanu a ochutíme solí, cukrem a pepřem. Omáčku povaříme na mírném ohni asi 5 minut.
Vejce uvaříme způsobem ztracených, což znamená, že do vroucí vody přidáme trochu octa a opatrně do ní vklepneme vejce. Vaříme 3-4 minuty, dokud nebude bílek tuhý a žloutek stále tekutý.
Tipy:
- Omáčku můžete připravit i s vejcem uvařeným natvrdo, pokud dáváte přednost této variantě.
- Pro intenzivnější chuť můžete použít čerstvý kopr.
- Pokud je omáčka příliš hustá, můžete ji ředit buď vývarem nebo vodou.
- Jako přílohu můžete servírovat vařené brambory nebo knedlíky.