Kopřivové lívance recept


Kopřivové lívance recept.

Kopřivové lívance jsou netradiční a výživnou variantou oblíbeného jídla. Pro jejich přípravu budete potřebovat následující ingredience:

Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
- 300 ml mléka
- 1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva
- Špetka soli
- 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla

Na kopřivovou směs:
- 100 g mladých kopřivových listů
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- Sůl a pepř podle chuti

Recept na přípravu kopřivových lívanců:

1. Nejprve připravte kopřivovou směs. Kopřivy důkladně omyjte a spařte vařící vodou, aby ztratily žahavost. Následně je nasekejte na menší kousky.
2. Na pánvi na troše oleje osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte nasekaný česnek a krátce osmahněte. Poté přidejte nasekané kopřivy, osolte, opepřete a restujte asi 2 minuty. Odložte stranou a nechte vychladnout.
3. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, jedlou sodu (nebo prášek do pečiva) a špetku soli.
4. Ve druhé míse smíchejte mléko, vejce a olej nebo rozpuštěné máslo. Tuto směs postupně přilévejte do suchých ingrediencí, míchajte do hladka.
5. Do těsta vmíchejte vychladlou kopřivovou směs.
6. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a lžící kladte malé porce těsta. Smažte z obou stran dozlatova.
7. Hotové lívance podávejte s kysanou smetanou, jogurtem nebo podle vaší chuti.

Tipy pro dokonalé kopřivové lívance:
- Při sběru kopřiv si nezapomeňte vzít rukavice, abyste se vyhnuli jejich žahavosti.
- Kopřivy se nejlépe sbírají na jaře, kdy jsou listy nejmladší a nejšťavnatější.
- Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete do kopřivové směsi přidat trochu nadrobno nakrájeného chilli nebo kapku oblíbeného koření pro zvýraznění chuti.
- Lívance můžete podávat i se slanými přílohami, například s kousky uzeného masa nebo s pečenou zeleninou. Experimentujte dle vlastní chuti.