Koláč tvarohový recept


Koláč tvarohový recept
Ingredience pro tvarohový koláč:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 70 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva

Na náplň:
- 500 g tvarohu (měkkého)
- 150 g cukru
- 2 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce škrobu (např. kukuřičného)
- citronová kůra na dochucení

Recept:
1. Začněte přípravou těsta. V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. Přidejte změklé máslo a vejce. Vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu odpočinout do lednice.
2. Mezitím si připravte tvarohovou náplň. V míse smíchejte tvaroh, cukr, vanilkový cukr, vejce, smetanu a škrob. Dobře promíchejte, aby vznikla hladká směs. Ochutíte citronovou kůrou.
3. Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na velikost formy, kterou použijete. Těsto by mělo pokrýt dno i okraje formy.
4. Do formy s těstem nalijte tvarohovou náplň.
5. Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 45 minut, nebo dokud těsto nezezlátne a náplň se nezpevní.
6. Po upečení nechte koláč vychladnout a poté podávejte.

Tipy:
- Pro výraznější chuť tvarohu můžete do náplně přidat rozinky nebo jiné sušené ovoce.
- Přidání trochy rumu do tvarohové náplně dodá koláči pikantní nádech.
- Pokud máte rádi křupavější povrch, posypte povrch koláče před pečením třtinovým cukrem.
- Pro intensivnější citronovou chuť můžete do těsta i do náplně přidat několik kapek čistého citronového extraktu.

Užijte si přípravu i chuť domácího tvarohového koláče!