Koláč smetanový recept.
Recept na smetanový koláč
Ingredience:
- 1 balení lístkového těsta
- 500 ml smetany ke šlehání
- 3 vejce
- 150 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžíce hladké mouky
Postup přípravy:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. Lístkové těsto rozválejte a vložte do koláčové formy tak, aby pokrylo dno i okraje. Přebytečné okraje těsta odřízněte.
3. Ve větší míse smíchejte smetanu ke šlehání, vejce, cukr, vanilkový cukr a hladkou mouku dohladka.
4. Směs nalijte na připravené těsto ve formě.
5. Pečte v předehřáté troubě asi 35-40 minut, nebo dokud náplň neztuhne a povrch koláče nezíská zlatavou barvu.
6. Nechte koláč vychladnout před podáváním.
Tipy:
- Pro extra křupavé těsto před pečením propíchejte dno těsta vidličkou.
- Pro zajímavější chuť můžete do náplně přidat citronovou kůru nebo trochu skořice.
- Pokud chcete koláč trochu osvěžit, podávejte ho s čerstvým ovocem nebo ovocnou omáčkou.
- Aby se zabránilo přílišnému nafouknutí těsta během pečení, můžete na těsto před nalitím náplně položit pečicí papír a na něj nasypat suchou fazoli nebo pečicí kuličky, které po 10 minutách pečení odstraníte a teprve poté přidejte náplň a pečte dle receptu.
- Pokud máte rádi bohatší smetanovou chuť, můžete použít smetanu s vyšším obsahem tuku.