Koláč s tvarohem a jablky recept


Koláč s tvarohem a jablky recept.

Koláč s tvarohem a jablky je klasický dezert, který osloví všechny milovníky sladkého. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to. Zde je recept a několik tipů, jak na to.

**Ingredience:**

- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 70 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 500 g tvarohu (měkkého, ve vaničce)
- 100 g cukru moučka (pro náplň)
- 2 vejce (pro náplň)
- 1 vanilkový cukr
- 4 jablka
- skořice (dle chuti)

**Recept:**

1. Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte mouku, máslo, cukr, vejce, prášek do pečiva a špetku soli. Zpracujte těsto, dokud nebudete schopni vytvořit hladkou a nelepivou kouli. Těsto pak dejte na hodinu odpočinout do lednice.
2. Mezitím si připravte náplň. Ve větší míse smíchejte tvaroh, cukr moučka, vejce a vanilkový cukr do hladka.
3. Jablka oloupejte, vyjmutím jádřince je nakrájejte na tenké plátky nebo kostičky. Jablka můžete smíchat s trochou skořice pro lepší chuť.
4. Vyjměte těsto z lednice a dvě třetiny rozválejte na pomoučeném povrchu na velikost vaší formy. Těsto položte do formy, vytvořte okraje a dno propíchejte vidličkou.
5. Na těsto nalijte tvarohovou směs a rozložte na ní rovnoměrně připravená jablka.
6. Zbylé těsto můžete nastrouhat nebo rozválet a nakrájet na proužky, které pokládáte přes jablka pro dekorativní vrstvu.
7. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 45 minut, dokud koláč nezhoustne a povrch není zlatavě hnědý.
8. Nechte koláč před podáváním vychladnout.

**Tipy:**

- Před pečením můžete přidat na jablka i několik lžic džemu nebo marmelády pro extra šťavnatost.
- Vyzkoušejte hrát si s přidáním ořechů do tvarohové směsi nebo na povrch koláče pro křupavý kontrast.
- Pokud máte rádi specifické koření, zkuste do tvarohové směsi přidat kromě skořice například i špetku muškátového oříšku nebo zázvoru.
- Pro extra lesklý povrch můžete koláč po upečení potřít rozšlehaným vejcem nebo medem smíchaným s trochou vody a ještě na chvíli vrátit do trouby.