Koláč s našlehaným krémem recept


Koláč s našlehaným krémem recept
Ingredience na těsto: 250 g hladké mouky, 125 g másla, 75 g cukru moučka, 1 vejce, špetka soli. Ingredience na krém: 500 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce cukru moučka, 1 vanilkový cukr. Ingredience na ozdobu: čerstvé ovoce podle vaší chuti, například jahody, maliny nebo borůvky.
Postup přípravy těsta: V míse smíchejte mouku, cukr moučka a špetku soli. Přidejte změklé máslo a vejce. Zpracujte hladké těsto, které pak zabalíte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice na minimálně 30 minut. Po vyjmutí těsto rozválejte a vložte do koláčové formy, kterou jste předem vymazali máslem a vysypali moukou. Těsto propíchejte vidličkou a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů C asi 20 minut dozlatova.
Postup přípravy krému: Smetanu ke šlehání dejte do velké mísy, přidejte cukr moučka a vanilkový cukr. Šlehejte, dokud smetana nezhoustne a nevznikne pevný krém. Krém dejte do chladničky, aby byl při zdobení pevnější.
Sestavení koláče: Upečený a vychladlý korpus rozložte na servírovací talíř. Na korpus rovnoměrně rozetřete našlehaný krém. Na vrch koláče naskládejte připravené čerstvé ovoce. Celý koláč můžete ještě posypat cukrem moučka nebo polevou podle vaší chuti.
Tipy pro dokonalý koláč: Při pečení těsta můžete použít suché fazole nebo keramické kuličky, aby se těsto při pečení nafouklo. Pokud používáte smetanu ke šlehání, ujistěte se, že je opravdu studená, to pomůže, aby krém byl pevnější a lépe se s ním pracovalo. Užijte si přípravu a dobré chuť!