Koláč s jablky a ořechovou drobenkou recept


Koláč s jablky a ořechovou drobenkou recept.

Ingredience:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1/2 šálku cukru
- 1/4 šálku hnědého cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku másla
- 3 středně velká jablka, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
- 1/2 šálku nasekaných ořechů (vlašské ořechy nebo pekanové)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 vejce
- 1/4 šálku mléka

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů C.
2. Ve velké míse smíchejte 1 šálek mouky, 1/4 šálku cukru, 1/4 šálku hnědého cukru, skořici a sůl.
3. Přidejte nakrájené máslo a pracujte s ním, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku.
4. V jiné míse smíchejte nakrájená jablka s citronovou šťávou, zbylým cukrem (1/4 šálku), 1/2 šálku mouky a nasekanými ořechy.
5. Do vymazané koláčové formy rovnoměrně rozprostřete polovinu drobenkové směsi.
6. Na ni naskládejte směs jablka a na vrch rozprostřete zbylou drobenku.
7. Ve vedlejší misce rozšlehejte vejce s mlékem a rovnoměrně přelijte přes vrch koláče.
8. Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut nebo dokud není vrch zlatavý a jablka jsou měkká.
9. Nechte koláč před podáváním vychladnout alespoň 10 minut.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť přidejte do jablkové směsi trochu muškátového oříšku nebo vanilkového extraktu.
- Pokud máte rádi křupavější drobenku, přidejte do ní o něco více másla.
- Koláč je výborný podávaný teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou.
- Pro zdravější variantu můžete použít místo běžného cukru kokosový cukr a část mouky nahradit celozrnnou moukou.
- Pokud máte rádi vlhkější koláč, přidejte do jablkové směsi trochu více citronové šťávy nebo jablkového džusu.