Koláč s hruškovým rozvarem recept.
Koláč s hruškovým rozvarem je lahodný dezert, který může zpestřit jakékoliv odpoledne u čaje nebo kávy. Postupujte podle následujícího receptu a tipů, abyste si připravili dokonalý koláč.
**Ingredience**
- 150 g másla
- 150 g krystalového cukru
- 3 vejce
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- Špetka soli
- 4-5 zralých hrušek
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička mleté skořice
- Moučkový cukr pro posypání
**Recept**
1. Nejprve si připravíme hruškový rozvar. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kousky. V malém hrnci je smícháme s hnědým cukrem, citronovou šťávou, skořicí a trochou vody. Necháme pomalu vařit na mírném ohni asi 15-20 minut, dokud nejsou hrušky měkké a tekutina mírně zredukovaná. Poté necháme stranou vychladnout.
2. V míse vyšleháme máslo s krystalovým cukrem do pěny. Postupně přidáme vejce, jedno po druhém, a za stálého šlehání začleníme do směsi.
3. Ve druhé míse smícháme mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Suchou směs postupně zašleháváme do mokrých ingrediencí, dokud není těsto hladké.
4. Připravené těsto vylijeme do vymazané a moukou vysypané formy na koláč. Na těsto rovnoměrně rozložíme hruškový rozvar.
5. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40-45 minut, dokud vrch nezkřehne a tester vložený do středu koláče nevyjde čistý.
6. Necháme koláč chvíli vychladnout v formě, pak jej vyklopíme na mřížku a necháme úplně vychladnout. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
**Tipy**
- Pro extra šťavnatý koláč můžete do těsta přidat lžíci rumu nebo brandy, což dodá koláči zajímavou chuťovou nuanci.
- Pokud máte rádi ořechy, můžete do těsta nebo na povrch koláče přidat nasekané vlašské ořechy či pekanové ořechy pro přidanou texturu a chuť.
- Aby byl koláč ještě vláčnější, můžete do těsta přidat lžíci zakysané smetany.
- V zimních měsících můžete kromě skořice přidat do hruškového rozvaru také hřebíček nebo zázvor pro zvýraznění vánoční atmosféry.