Koláč s cuketovými povidly recept


Koláč s cuketovými povidly recept.

Koláč s cuketovými povidly je neobvyklý, ale velmi chutný způsob, jak využít sezónní cukety. Tento recept je jednoduchý a výsledkem je vláčný a aromatický koláč, ideální k odpolednímu čaji.

- Ingredience

Pro těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 80 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- Špetka soli

Pro cuketová povidla:
- 500 g cukety
- 250 g cukru
- Šťáva z 1 citronu
- 1 lžička skořice

- Recept

1. Začneme přípravou cuketových povidel. Cukety očistíme, nastrouháme a dáme do hrnce spolu s cukrem, citronovou šťávou a skořicí. Vaříme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Povidla necháme vychladnout.
2. Připravíme těsto. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidáme změklé máslo, cukr a vejce. Vypracujeme hladké těsto.
3. Těsto rozdělíme na dvě části. Jednu část vyválíme a položíme do vymazané a moukou vysypané formy.
4. Na těsto rovnoměrně rozetřeme cuketová povidla.
5. Z druhé části těsta utvoříme pokličku nebo mřížku a pokryjeme jí směs cuketových povidel.
6. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.

- Tipy

- Pro extra křupavost můžete na těsto před pečením posypat trochu krupicového cukru.
- Pokud máte rádi ořechy, přidejte do cuketových povidel hrst nasekaných vlašských ořechů pro dodatečnou texturu a chuť.
- Koláč chutná nejlépe vychlazený, takže doporučuji nechat ho přes noc odpočinout v lednici, předtím než ho podáváte.