Koláč ovocný recept


Koláč ovocný recept.

Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 500 g směsi čerstvého ovoce (jablka, hrušky, broskve, jahody apod.)
- 100 g cukru (případně více podle kyselosti ovoce)
- 1 lžíce škrobu
- 1 vejce na potření těsta
- špetka skořice (nepovinné)

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180°C.
2. Ovoce omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. V případě použití jahod nebo jiného drobnějšího ovoce postačí ovoce pouze očistit a případně rozpůlit.
3. V míse smíchejte ovoce s cukrem a škrobem (a skořicí, pokud používáte). Dobře promíchejte, aby se cukr a škrob rovnoměrně rozprostřely mezi kousky ovoce.
4. Listové těsto rozválejte na lehce pomoučněném povrchu na požadovanou velikost. Přeneste těsto na plech vyložený pečicím papírem.
5. Na střed těsta rovnoměrně rozprostřete směs ovoce, přičemž na okrajích nechte asi 2 cm volného těsta.
6. Volné okraje těsta přehněte přes náplň tak, aby částečně pokryly ovoce, což vytvoří lehký okraj.
7. Lechtým štětcem potřete okraje těsta rozšlehaným vejcem. To pomůže těstu získat krásnou zlatavou barvu.
8. Koláč pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut nebo dokud těsto nezpění a nezíská zlatavou barvu.

Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť můžete přidat do náplně pár lžic marmelády nebo džemu, který komplementuje použité ovoce.
- Pokud máte rádi křupavou texturu, posypte povrch koláče před pečením hrstí hrubozrnného cukru.
- Listové těsto může být dosti křehké, proto během práce i přenášení zacházejte opatrně, aby se neprotrhlo.
- Koláč je nejlepší podávat teplý, případně s kopečkem zmrzliny nebo šlehačky.