Kokosové věnečky kynuté recept.
**Ingredience:**
- 500 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 70 g cukru
- 42 g čerstvého droždí
- 2 žloutky
- 100 g rozpuštěného másla
- Špetka soli
- Kůra z jednoho citronu
- 100 g strouhaného kokosu
- 1 vanilkový cukr
**Na potření:**
- 1 rozšlehané vejce
- 2 lžíce mléka
**Na posypání:**
- Strouhaný kokos
**Recept:**
1. V mírně vlažném mléce rozpusťte droždí společně s lžící cukru a nechte asi 10 minut vzejít kvásek.
2. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru, žloutky, rozpuštěné máslo, špetku soli, citronovou kůru, vanilkový cukr a strouhaný kokos.
3. Do směsi přilijte připravený kvásek a zpracujte hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka. Pokud je naopak příliš lepivé, přisypejte trochu mouky.
4. Těsto nechte na teplém místě kynout přikryté čistou utěrkou asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Vykyneuté těsto rozdělte na menší kousky a z každého utvořte dlouhý váleček, který pak spojte do tvaru věnečku.
6. Věnečky položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě asi 15 minut kynout.
7. Před pečením věnečky potřete směsí rozšlehaného vejce s mlékem a posypte strouhaným kokosem.
8. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15-20 minut, nebo dokud nejsou věnečky zlatavé.
**Tipy:**
- Při kynutí těsta zvolte místo bez průvanu, aby těsto krásně vykynulo.
- Citronovou kůru můžete nahradit pomerančovou pro jiný nádech chuti.
- Věnečky jsou hotové, když mají krásně zlatavou barvu a při poklepání na jejich spodek zní dutě.
- Podávejte je vychladlé, ideálně ještě ten samý den, kdy jsou nejlepší. Pokud je chcete uchovat na později, skladujte je v uzavřené nádobě, aby zůstaly měkké.