Kokosové palačinky s jahodovo-reveňovým kompotem recept.
Kokosové palačinky s jahodovo-reveňovým kompotem jsou lahodnou variantou klasických palačinek, které zpestří každé ráno nebo poslouží jako skvělá svačina. Zde je jednoduchý recept i s tipy na přípravu.
Ingredience pro palačinky:
- 200 ml kokosového mléka
- 100 g pšeničné mouky
- 1 velké vejce
- 2 lžíce cukru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- Kokosový olej na smažení
Ingredience pro jahodovo-reveňový kompot:
- 200 g jahod
- 200 g řapíkatého rebarbory
- 50 g cukru
- 1 lžíce vody
- Šťáva z 1/2 citronu
Postup:
1. Začneme přípravou kompotu. Jahody omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky. Řapíkatý rebarbora omyjeme, očistíme a nakrájíme na kousky o velikosti asi 1 cm. V malém hrnci smícháme jahody, rebarboru, cukr, vodu a citronovou šťávu. Přivedeme k varu a poté vaříme na mírném ohni asi 10 minut, dokud ovoce nezměkne. Hotový kompot odstavíme a necháme vychladit.
2. Pro palačinky v míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Ve druhé misce rozšleháme vejce s kokosovým mlékem. Směs z vajec a mléka postupně přiléváme do suché směsi, mícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
3. Pánev mírně rozpálíme a potřeme kokosovým olejem. Na pánev naléváme malé množství těsta a rozetřeme ho do kruhu. Smažíme na středně silném ohni asi 2 minuty z každé strany, dokud nebudou palačinky zlatavé.
4. Hotové palačinky podáváme s jahodovo-reveňovým kompotem na vrchu.
Tipy:
- Pokud preferujete tenčí palačinky, přidejte do těsta trochu více kokosového mléka.
- Kompot můžete ochutit vanilkovým extraktem nebo skořicí pro jemnější a zajímavější chuť.
- Při podávání můžete přidat na vrch palačinek trochu kokosového jogurtu nebo šlehačky pro ještě bohatší chuťový zážitek.