Kočičáky recept.
Kočičáky jsou tradiční české pečivo, které si získalo srdce mnoha lidí díky své jednoduchosti a výborné chuti. Tento recept vám umožní připravit kočičáky doma.
- Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 100 g cukru
- 100 g másla nebo margarínu
- 2 vejce
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
- Špetka soli
- Tuk na vymazání plechu
- Moučkový cukr a vanilkový cukr na posypání
- Recept
1. V míse rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, trochu mléka a nechte vzejít kvásek.
2. Do větší mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru a špetku soli.
3. Do mísy s moukou přidejte kvásek, rozpuštěné máslo, zbytek mléka a vejce. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto, které se nelepí na ruce. Pokud je těsto příliš tuhé, můžete přidat trochu mléka.
4. Těsto nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Na pomoučněný válec vyválejte těsto na tloušťku asi 1 cm a vykrajujte z něj tvary kočiček pomocí formičky, nebo můžete tvarovat ručně.
6. Kočičáky přeneste na plech vymazaný tukem a nechte je ještě asi 15 minut odpočinout.
7. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 15-20 minut dozlatova.
8. Po upečení je ještě teplé posypejte směsí moučkového a vanilkového cukru.
- Tipy
- Při přípravě těsta se ujistěte, že jsou všechny ingredience v pokojové teplotě.
- Pokud máte, použijte robot na těsto pro snazší zpracování.
- Pro kreativnější přístup můžete do těsta přidat rozinky, kousky čokolády nebo oříšky podle vlastní chuti.
- Kočičáky jsou nejlepší čerstvé, ale můžete je uchovat v uzavřené nádobě, a budou stále chutné i několik dní po upečení.
Příprava kočičáků je jednoduchá a výsledkem je vždy něco, co potěší nejen děti, ale i dospělé. Užijte si pečení!