Koblihy s vanilkovým krémem recept.
Ingredience na těsto:
300 ml mléka
80 g másla
500 g hladké mouky
70 g cukru
špetka soli
10 g sušeného droždí
2 vejce
Ingredience na vanilkový krém:
500 ml mléka
1 vanilkový lusk
6 žloutků
120 g cukru
40 g kukuřičného škrobu
Další:
olej na smažení
cukr moučka na posypání
Recept:
Zahřejte mléko s máslem v mírně teplém stavu. V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a droždí. Přidejte vejce a teplé mléko s máslem. Vypracujte hladké těsto, které necháte v teple kynout asi hodinu.
Mezitím si připravte krém. Mléko s vanilkovým luskem přiveďte k varu. Lusk vyjměte. Vejce žloutky vyšlehejte s cukrem a škrobem. Směs postupně přilévejte do horkého mléka. Za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne.
Těsto vyklopte, rozválejte na placku o tloušťce asi 1,5 cm a vykrajujte kolečka. Nechte ještě asi 30 minut kynout.
Smažte v horkém oleji z obou stran dozlatova. Hotové koblihy nechte okapat a vychladnout.
Vychladlé koblihy naplňte vanilkovým krémem pomocí cukrářského sáčku a jehly.
Posypte moučkovým cukrem.
Tipy:
Použijte tlustší sáček nebo jehlu na naplnění koblih, aby krém nevytékal.
Místo vanilkového lusku můžete použít vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr pro jednodušší variantu krému.
Koblihy můžete také ozdobit čokoládovou polevou nebo posypat kokosem pro jinou variantu chuti.