Koblihy s dírou recept.
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 1/2 šálku cukru
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 2 velká vejce
- 3/4 šálku mléka
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- Rostlinný olej pro fritování
- Moučkový cukr nebo poleva podle chuti
Recept:
1. Ve velké misce smíchejte hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
2. V jiné misce rozšlehejte vejce s mlékem, rozpuštěným máslem a vanilkovým extraktem.
3. Směs s vejci přidejte do suchých ingrediencí a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
4. Na pomoučněnou pracovní plochu vyklopte těsto a rozválejte jej na tloušťku asi 1,5 cm. Pomocí formy na koblihy nebo sklenice vykrajujte kruhy a malým kulatým vykrajovátkem vytvořte v každém kruhu díru uprostřed.
5. V hluboké pánvi nebo fritovacím hrnci zahřejte rostlinný olej na 180°C. Koblihy pečte po několika kusech, dokud nejsou z obou stran zlatavě hnědé, asi 1 - 2 minuty na každou stranu.
6. Hotové koblihy položte na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný olej.
7. Teplé koblihy můžete obalit v moučkovém cukru nebo polevě podle vaší chuti.
Tipy:
- Když tvoříte díru v koblihách, nevyhazujte vykrojené středy. Můžete je osmažit a mít malé „koblížky“.
- Pro extra křupavou skořápku nechte koblihy po vyjmutí z oleje chvíli vychladnout a až poté je obalte v cukru nebo polevě.
- Pokud máte raději koblihy s náplní, můžete díru vynechat a po upečení je naplnit pomocí cukrářského sáčku s náplní dle vaší volby.
- Olej pro fritování udržujte na konstantní teplotě, aby koblihy byly křehké a ne nasáknuté olejem.