Knedlíky švestkové recept


Knedlíky švestkové recept.

Ingredience:
- 500g hladké mouky
- 250ml mléka (lze použít i vodu)
- 1 balíček suchého droždí (7g) nebo 20g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce oleje
- Cca 20 švestek (množství se může lišit podle velikosti)
- Cukr na náplň (každá švestka by měla být naplněna cca 1 čajovou lžičkou cukru)
- Moučkový cukr a mák na posypání

Recept:
1. Příprava těsta: V míse smíchejte hladkou mouku, sůl a cukr. V jiné nádobě rozpusťte droždí v mírně vlažném mléce (nebo vodě) a nechte pár minut odstát, dokud nezačne pěnit. Poté přilijte droždí k mouce, přidejte olej a zpracujte v hladké těsto. Těsto by mělo být měkké a pružné. Pokud je příliš tuhé, přidejte trochu mléka. Nechte těsto na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2. Příprava švestek: Mezitím připravte švestky. Každou švestku nařízněte a odstraňte kámen. Do otevřených švestek vložte cukr (případně můžete přidat i trochu skořice pro extra chuť).

3. Tvoření knedlíků: Po vykynutí rozdělte těsto na menší kousky (každý by měl vážit asi 50g). Každý kousek těsta rozválejte v dlani nebo na pomoučněné pracovní ploše, vložte do něj naplněnou švestku a těsto pečlivě zavřete tak, aby švestka byla úplně obalena. Snažte se, aby byly knedlíky co nejvíce uzavřené, aby během vaření náplň nevytekla.

4. Vaření knedlíků: V hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji. Knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a vařte asi 10-15 minut, než vyplavou na povrch a budou měkké. Vařte v několika dávkách, aby se knedlíky navzájem nelepily.

5. Podávání: Hotové knedlíky vyjměte pomocí děrované lžíce, nechte okapat a posypte moučkovým cukrem a mákem. Podávejte teplé.

Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť můžete do těsta přidat vanilkový cukr nebo citronovou kůru.
- Pokud máte raději sladší knedlíky, můžete do těsta přidat více cukru.
- Knedlíky můžete podávat s vanilkovým jogurtem, tvarohem nebo smetanou pro extra krémovost.
- Zkuste experimentovat s náplní – kromě švestek můžete použít i jiné ovoce, jako jsou meruňky nebo borůvky.
- Pokud se vám zdá, že těsto je příliš lepivé, přidejte trochu mouky, ale snažte se to nedělat příliš, aby knedlíky nebyly tvrdé.