Knedlíky švestkové kynuté recept


Knedlíky švestkové kynuté recept.

Ingredience pro švestkové knedlíky:
mouka pšeničná hladká 300 g
droždí čerstvé 20 g
mléko 150 ml
cukr krupice 1 lžíce
sůl špetka
máslo 50 g
vejce 1 ks
švestky 12 ks
cukr moučka 100 g
máslo na podávání 50 g
strouhanka 100 g
skořice mletá na posypání podle chuti

Recept:
Mléko zahřejte tak, aby bylo vlažné, a rozmíchejte v něm droždí a lžíci cukru. Nechte kvasit asi 10 minut. V míse smíchejte mouku a sůl, přidejte vykynuté droždí, rozpuštěné máslo a vejce. Vypracujte hladké těsto, které necháte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu. Švestky omyjte, osušte a vykostěte. Každou švestku naplňte trochou cukru. Když těsto vykyne, rozdělte ho na 12 stejných kousků. Každý kousek rozválejte, vložte do něj švestku a zabalte tak, aby byla švestka úplně zakrytá těstem. Knedlíky vkládejte do osolené vody a vařte asi 10-12 minut. Mezitím na pánvi rozpusťte máslo a opražte na něm strouhanku, dokud nezíská zlatavou barvu. Uvařené knedlíky vyjměte pomocí šumáku, okapejte a obalte v strouhance. Podávejte posypané cukrem a skořicí, případně s rozpuštěným máslem.

Tipy:
Místo švestek můžete použít i jiné ovoce jako jsou meruňky nebo třešně.
Pokud máte rádi sladší variantu, můžete do těsta přidat více cukru nebo do něj přidat vanilkový cukr.
Pro zdravější variantu můžete použít celozrnnou mouku nebo těsto ochutit citronovou kůrou.