Knedlíky s borůvkovým žahourem recept


Knedlíky s borůvkovým žahourem recept.

Knedlíky s borůvkovým žahourem jsou tradiční český dezert, který spojuje chutě sladkých borůvek a lehkých, vzdušných knedlíků. Zde je způsob přípravy tohoto oblíbeného letního jídla.

Ingredience:

Pro knedlíky:
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 125 ml mléka
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva

Pro borůvkový žahour:
- 500 g borůvek
- 100 g cukru
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 250 ml vody

Recept:

1. Začneme přípravou těsta na knedlíky. Do mísy prosejeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přidáme vejce, mléko a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které necháme chvilku odpočinout.
2. Mezitím si připravíme borůvkový žahour. Do hrnce dáme borůvky, cukr a vodu a za stálého míchání přivedeme k varu. Po zhoustnutí směsi ji odstavíme z plotny a vmícháme bramborový škrob rozpuštěný v troše vody, aby se žahour zahustil.
3. Z těsta na knedlíky utvoříme malé koule, které opatrně vložíme do vroucí osolené vody. Knedlíky vaříme asi 5 minut, dokud nevyplavou na povrch. Poté je vyjmeme děrovanou lžící a necháme okapat.
4. Hotové knedlíky podáváme polité borůvkovým žahourem.

Tipy:
- Pro ještě lepší chuť můžete do těsta přidat lžíci cukru.
- Pokud máte rádi bohatší chuť, můžete do žahouru přidat trochu citronové kůry nebo šťávy.
- Aby se knedlíky nerozpadaly, je důležité, aby bylo těsto dostatečně tuhé. Pokud se vám těsto zdá příliš tekuté, přidejte trochu mouky.
- Při vaření knedlíků se snažte neotvírat pokličku, aby pára pomohla knedlíkům nabobtnat.

Tento recept na knedlíky s borůvkovým žahourem nabízí skvělou chutnou léčbu pro teplé letní dny. Užijte si jej s rodinou nebo přáteli jako sladkou tečku po hlavním jídle.