Knedlík smetanový recept


Knedlík smetanový recept.

Ingredience:

- 500 g hladké mouky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 balíček sušeného droždí (7g)
- 1/2 lžičky strouhané citronové kůry (nepovinné)
- Trochu mléka nebo vody pro vypracování těsta, pokud je potřeba

Recept:

1. V míse smíchejte hladkou mouku, sušené droždí, sůl a cukr.
2. Vejce rozšlehejte se smetanou a přilijte do mouky. Pokud používáte, přidejte i strouhanou citronovou kůru.
3. Všechny ingredience důkladně promíchejte a zpracujte do hladkého těsta. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka nebo vody, ale pozor, aby těsto nebylo příliš lepivé.
4. Těsto nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto jemně propracujte a formujte do podlouhlého tvaru. Zabalte do utěrky nebo pečicího papíru a vložte do vařící vody.
6. Vařte v mírně bublající vodě přibližně 25-30 minut.
7. Po uvaření knedlík vyjměte, opatrně odstraňte utěrku nebo papír a nechte chvíli odpočinout.
8. Pak knedlík nakrájejte na plátky a podávejte.

Tipy:

- Pro jemnější chuť můžete do těsta přidat trochu vanilkového cukru.
- Pokud máte rádi, můžete do těsta přidat i malé kousky ovoce, například sušené švestky nebo rozinky, které předem namočíte do rumu nebo vody.
- Aby se knedlík při vaření nerozpadl, je důležité těsto dobře zabalit a ujistit se, že voda nevře příliš prudce.
- Pokud chcete, aby byl knedlík opravdu nadýchaný, zkuste těsto před formováním a vařením ještě jednou krátce propracovat.
- Smetanový knedlík skvěle doplní jak sladké, tak slané pokrmy. Výborně se hodí například k ovocným omáčkám nebo jako příloha k masu s bohatou omáčkou.