Knedlík jaterní recept


Knedlík jaterní recept.

Ingredience:
- 500 g játrového pasírovaného masa (nejlepší je hovězí nebo kuřecí játra)
- 2 střední cibule
- 2 vejce
- 150 g strouhanky
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- Sůl, pepř, majoránka dle chuti
- Mouka na zahuštění (pokud je třeba)

Recept:
1. Játra důkladně umyjte a pasírujte nebo je nechte pasírovat při koupi.
2. Na sádle nebo oleji zpěňte jemně nakrájenou cibuli, až bude sklovitá, odstavte ji z ohně.
3. V míse smíchejte pasírovaná játra, osmahnutou cibuli, vejce, strouhanku, sůl, pepř a majoránku. Vše dobře promíchejte, až vznikne jednolitá směs. Pokud je směs příliš tekutá, přidejte trochu mouky, aby se dala lépe tvarovat.
4. Z připravené směsi vytvarujte knedlíky. Pokud se vám směs lepí na ruce, namočte si ruce do studené vody nebo je poprašte moukou.
5. V hrnci přiveďte k varu vodu se solí. Knedlíky opatrně vkládejte do vroucí vody. Vařte asi 20 minut, nebo dokud knedlíky nevyplavou na povrch a nebudou vařené.
6. Uvařené knedlíky vyjměte pomocí perforované naběračky a nechte okapat.

Tipy:
- Místo strouhanky můžete použít starší rohlíky nakrájené na malé kostičky, což knedlíkům dodá zajímavou texturu.
- K dochucení můžete přidat také česnek nebo petrželku pro intenzivnější chuť.
- Játra jsou velmi zdravá, ale pro někoho může být jejich chuť specifická. Přidáním různých bylinek a koření si můžete chuť knedlíků přizpůsobit podle svého.
- Jaterní knedlíky skvěle doplňují polévky nebo můžete servírovat s typickými českými omáčkami.