Knedle obyčejné recept.
Knedle obyčejné jsou klasickou českou přílohou, která se skvěle hodí k masovým pokrmům či gulášům. Zde je základní recept na přípravu:
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 20 g čerstvého droždí
- špetka soli
- trochu cukru
Recept:
1. Nejprve v teplém mléce rozpustíte droždí společně s trochou cukru a necháte asi 10 minut vzejít.
2. V míse smícháte hladkou mouku se solí, přidáte vejce a vykynuté droždí s mlékem.
3. Vypracujete hladké, nelepivé těsto, které necháte na teplém místě kynout asi 45 minut.
4. Po vykynutí těsto rozdělíte na menší bochánky, které by měly být velikosti pěsti.
5. Bochánky vložíte do osolené vroucí vody a vaříte zhruba 20 minut.
6. Hotové knedle vyndáte šumákem a okamžitě podáváte.
Tipy:
- Přidání trochy rozpuštěného másla do těsta může pomoci dodat knedlíkům lepší chuť a jemnější strukturu.
- Pokud přidáte do těsta trochu majoránky nebo jiného bylinkového koření, získáte zajímavou variantu.
- Knedle můžete připravit i sladkou verzi, když do těsta přidáte trochu cukru a vanilky a jako náplň použijete ovoce.