Knedle bramborové recept


Knedle bramborové recept.

Bramborové knedle jsou klasickým českým jídlem, které se tradičně podává jako příloha k různým omáčkám nebo masovým pokrmům. Zde je základní recept na přípravu těchto chutných knedlíků.

Ingredience, které budete potřebovat
500 g vařených brambor
200 g hrubé mouky
50 g jemné mouky
1 vejce
špetka soli

Recept
Nejprve si připravíme brambory. Ty je potřeba uvařit ve slupce, aby neabsorbovaly moc vody. Po uvaření necháme brambory trochu vychladnout, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. V míse smícháme nastrouhané brambory, hrubou mouku, jemnou mouku, vejce a špetku soli. Vše důkladně promícháme, až vznikne hladké těsto.

Těsto pak na pomoučené pracovní ploše rozdělíme na několik stejných částí. Z každé části formujeme válec o průměru zhruba 5 cm. Každý válec jemně zarovnáme a ujistíme se, že nemá žádné trhliny nebo vzduchové bubliny.

V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody s trochou soli. Vložíme do ní připravené knedlíky a vaříme zhruba 20 minut. Během vaření knedlíky občas zkontrolujeme a opatrně je obrátíme, aby se vařily rovnoměrně.

Po uvaření knedlíky pomocí štěrbinové lžíce opatrně vyjmeme a necháme okapat. Následně je můžeme nakrájet na kolečka a podávat jako přílohu.

Tipy
1. Pokud chcete knedlíky obohatit, můžete do těsta přidat bylinky jako je petržel nebo pažitka.
2. Pro ještě lepší chuť můžete do těsta přidat trochu strouhaného sýra nebo nakrájené šunky.
3. Bramborové knedlíky jsou vynikající s gulášem, svíčkovou nebo se zelím.

Tento základní recept je skvělým výchozím bodem pro experimentování s různými chutěmi a přísadami, které mohou vaše bramborové knedlíky povýšit na další úroveň.