Kmínové dalamánky recept.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 2 lžíce oleje
- 1 vejce
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžíce kmínu na posypání
Recept:
1. V míse smíchejte cukr a droždí s vlažným mlékem. Nechte vzejít kvásek.
2. Do kvásku přidejte mouku, sůl, olej, mletý kmín a vejce. Vypracujte hladké těsto.
3. Těsto nechte na teplém místě kynout přikryté utěrkou asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4. Vypracované těsto rozdělte na 12 stejně velkých kousků. Z kousků vyformujte bochánky, které na povrchu na několika místech naříznete.
5. Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
6. Bochánky položte na plech s pečicím papírem a nechte je ještě asi 15 minut kynout.
7. Před pečením bochánky potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem.
8. Pečte 20-25 minut nebo dokud nádherně nezezlátnou.
Tipy:
- Před kynutím těsto dobře propracujte, tím dosáhnete lepší struktury dalamánků.
- Kmín můžete částečně nahradit dalšími semeny dle vlastní chuti, například mákem nebo sezamem.
- V případě, že máte raději měkčí skořápku, můžete bochánky před pečením potřít mlékem namísto vejce.
- Pro zajímavou variantu můžete do těsta přidat na drobno nasekanou cibuli nebo česnek pro výraznější chuť.
- Podávejte teplé s máslem nebo jako přílohu k polévkám a omáčkám.