Kmínová polévka jinak recept


Kmínová polévka jinak recept.

Kmínová polévka jinak je lahodná a trochu netradiční variace na klasickou kmínovou polévku. Tento recept přináší do tradičního jídla nové chutě a textury. Připravte si následující ingredience:

- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 brambora, nakrájená na kostičky
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Kousek zázvoru, nastrouhaný (asi 1 cm)
- 100 ml smetany pro zjemnění chuti
- Čerstvý koriandr nebo petrželka na ozdobu

Postup:

1. Na středně silném ohni rozehřejte v hrnci olivový olej. Přidejte cibuli a míchejte, dokud nezměkne a nezačne se zlatit, poté přidejte česnek, kmín a koriandr. Restujte asi minutu, dokud nezačnou vůně vynikat.

2. Do hrnce přidejte mrkev, brambory, zázvor a zeleninový vývar. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte polévku pomalu vařit pod pokličkou asi 20 minut, nebo dokud nejsou zelenina a brambory měkké.

3. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci. Pokud preferujete kousky zeleniny ve své polévce, můžete část nechat nerozmixovanou.

4. Polévku vraťte na mírný oheň, přidejte smetanu a promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

5. Před podáváním polévku ozdobte čerstvým koriandrem nebo petrželkou.

Tipy pro dokonalou kmínovou polévku jinak:

- Pro extra krémovou konzistenci můžete přidat více smetany nebo pro veganskou variantu použijte rostlinnou smetanu.
- Pro pikantnější verzi přidejte do polévky trochu chilli vloček nebo čerstvého chilli.
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete přidat více brambor nebo část polévky nechat nerozmixovanou.
- Tato polévka je skvělá i jako základ. Neváhejte přidat další ingredience, jako jsou kousky vařeného kuřete, fazole nebo čerstvá zelenina, pro zvýšení nutriční hodnoty.