Klasické lečo recept


Klasické lečo recept.

Klasické lečo je tradiční maďarské jídlo, které se těší popularitě i v mnoha dalších zemích. Skládá se převážně z paprik, rajčat a cibule, často se do něj přidává i klobása nebo vejce. Tady je jednoduchý recept a několik tipů, jak si připravit toto chutné a barvité jídlo.

- Ingredience
- 2 velké cibule
- 4 středně velké papriky různých barev
- 4 zralá rajčata
- 200 g uzené klobásy (volitelně)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky majoránky (volitelně)
- Voda nebo vývar (podle potřeby)

- Recept
1. Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Papriky omyjte, odstraňte semínka a nakrájejte na proužky. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Klobásu pokud používáte, nakrájejte na kolečka.
2. Na velké pánvi nebo v hlubokém hrnci rozehřejte olej a přidejte cibuli. Restujte, dokud nezměkne a lehce nezhnědne.
3. Přidejte papriky a restujte ještě několik minut, dokud nezačnou měknout.
4. Poté přidejte rajčata, klobásu, česnek, sladkou papriku, sůl, pepř a majoránku. Dobře promíchejte a podle potřeby přilijte trochu vody nebo vývaru, aby se všechny ingredience mohly dobře spojit.
5. Přiklopte a na mírném ohni dusíme asi 20 minut. Občas promíchejte. Pokud preferujete řidší lečo, můžete přidat více vody nebo vývaru.
6. Lečo je hotové, když jsou všechny zeleniny měkké a chutě dobře propojené. Podávejte teplé jako hlavní jídlo nebo jako přílohu.

- Tipy
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do leča trochu chilli papričky nebo pár kapek pálivé omáčky.
- Lečo je skvělé i s vejci. Před koncem vaření do směsi rozklepněte několik vajec a nechte je zatuhnout. Můžete je míchat nebo nechat ztuhnout v celku.
- Toto jídlo je skvělé i druhý den, chutě se ještě více propojí.
- Pro vegetariánskou verzi jednoduše vynechejte klobásu. Lečo je pak lehké a zdravé jídlo plné zeleniny.

Lečo je univerzální jídlo, které můžete přizpůsobit podle svých chutí. Experimentujte s různými druhy zeleniny nebo kořením a najděte svou oblíbenou variantu.