Kelímkový jogurtový koláč s ovocem recept.
Ingredience:
- 1 kelímek (cca 150 g) bílého jogurtu (kelímek pak použijte jako odměrku)
- 2 kelímky hladké mouky
- 1 kelímek krystalového cukru
- 1/2 kelímku rostlinného oleje
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- Špetka soli
- Cca 2 kelímky čerstvého nebo mraženého ovoce (jahody, borůvky, meruňky, atd.)
- Moučkový cukr na posypání (volitelné)
Recept:
1. Příprava těsta:
- Ve velké míse smíchejte jogurt, vejce a olej.
- V jiné míse smíchejte mouku, krystalový cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli.
- Suchou směs postupně přidávejte do mokré směsi a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
2. Přidání ovoce:
- Ovoce (pokud používáte mražené, nemusíte ho rozmrazovat) rovnoměrně vmíchejte do těsta nebo rozložte na povrch těsta po jeho nalití do formy.
3. Pečení:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy nebo do formy vyložené pečicím papírem.
- Pečte v předehřáté troubě asi 35-45 minut, dokud koláč nezhnědne a špejle nevyjde čistá po zapíchnutí do středu koláče.
4. Dokončení:
- Nechte koláč chvíli vychladnout ve formě, poté jej vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
- Před podáváním můžete koláč posypat moučkovým cukrem.
Tipy:
- Variace ovoce: Experimentujte s různými druhy ovoce podle sezóny nebo vaší chuti. Můžete kombinovat více druhů ovoce pro zajímavější chuť.
- Ochucení: Přidat můžete i citronovou nebo pomerančovou kůru pro citrusovou chuť.
- Podávání: Podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro extra požitek.
- Skladování: Koláč uchovávejte přikrytý v chladničce, vydrží tak čerstvý několik dní.
- Zdravější verze: Pro zdravější variantu můžete použít celozrnnou mouku a snížit množství cukru, nebo jej částečně nahradit medem.