Kefírová bábovka recept


Kefírová bábovka recept.

Kefírová bábovka je oblíbená sladká pochoutka, která díky přídavku kefíru získává na vláčnosti a lehkosti. Její příprava je jednoduchá a výsledkem je lahodný a šťavnatý moučník, který si zamiluje celá rodina. Zde je recept a několik tipů, jak na ni.

Ingredience:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek kefíru
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- citronová kůra z jednoho citronu nebo lžíce rumu pro zvýraznění chuti (volitelné)

Recept:
1. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva.
2. V jiné nádobě vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte vanilkový cukr, špetku soli a dobře promíchejte.
3. Do směsi s vejci postupně přilévejte kefír a rostlinný olej a míchejte do hladka.
4. Pomalu přisypávejte suchou směs z první mísy do té s mokrými ingrediencemi a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Přidat můžete i citronovou kůru nebo lžíci rumu pro obohacení chuti.
5. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku.
6. Pečte v předehřáté troubě na 180°C přibližně 40 minut. Pečení ověřte špejlí nebo dřevěnou párátkou, která by měla po zapíchnutí do těsta vyjít suchá.
7. Hotovou bábovku nechte chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy:
- Pro extra vláčnost můžete do těsta přidat lžíci zakysané smetany.
- Aby byla bábovka ještě zajímavější, přidejte do těsta hrst rozinek nebo čokoládových kousků.
- Před podáváním můžete bábovku posypat moučkovým cukrem nebo přelít čokoládovou polevou.
- Pokud chcete, aby měla bábovka výraznější citrusovou chuť, přidejte do těsta navíc šťávu z citronu.
- Ujistěte se, že je forma na bábovku opravdu dobře vymazaná a vysypaná moukou, aby se bábovka snadno vyklopila.

Kefírová bábovka je skvělá k snídani, svačině či jako sladký závěr rodinného oběda. Experimentujte s přídavky a najděte svou oblíbenou variantu této klasické pochoutky.