Kedgeree recept.
Kedgeree je tradiční britské jídlo s kořeny v indické kuchyni, které obvykle kombinuje rybu, rýži, vajíčka a různé koření. Zde je postup, jak připravit tento lahodný pokrm.
Ingredience:
200 gramů uzeného tresčího filé bez kůže a kostí
250 gramů basmati rýže
4 vejce
1 malá cibule
1 stroužek česneku
1 lžička kurkumy
1 lžička hořčičných semínek
50 gramů másla
100 ml smetany na vaření
Několik snítek čerstvé petrželky
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Citron na ozdobení
Recept:
1. Rýži uvařte podle návodu na obalu do měkka a odložte ji stranou.
2. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny.
3. Tresku vložte do pánve, přidejte trochu vody a nechte zvolna vařit asi 10 minut, nebo dokud není ryba uvařená. Poté rybu rozdrobte na menší kousky.
4. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte, dokud nezměknou.
5. Přidejte hořčičná semínka, kurkumu a smažte další minutu pro uvolnění aromat.
6. Do pánve přidejte uvařenou rýži, smetanu a rozdrobenou tresku. Vše důkladně promíchejte a ohřejte.
7. Nakonec přimíchejte nakrájená vejce, nasekanou petržel a ochuťte solí a pepřem.
8. Podávejte ozdobené čtvrtkami vajec a čerstvými listy petrželky. Můžete také přidat pár kapek citronové šťávy pro zvýraznění chutí.
Tipy:
Pro extra křupavost můžete přidat na pánvi opražené mandle nebo lískové ořechy.
Pokud preferujete pikantnější variantu, přidejte do receptu chilli papričku nebo trochu červené papriky.
Místo tresky můžete použít jakoukoliv jinou uzenou rybu, například makrelu nebo lososa.
Rýži můžete nahradit quinoou nebo bulgurem pro zdravější variantu jídla.
Kedgeree je výborné jak teplé, tak i studené, a hodí se také jako zbytkové jídlo na další den.