Kávový perník recept.
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- 150 g cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 2 velká vejce
- 100 ml oleje
- 200 ml silného, vychladlého černého kávy
- 100 g mletých ořechů nebo mandlí (nepovinné)
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte máslem a vysypte moukou formu na bábovku nebo jinou pečicí formu.
2. V míse smíchejte všechny sypké ingredience - mouku, kypřicí prášek, cukr, kakao, skořici, hřebíček a zázvor.
3. Ve druhé míse rozšlehejte vejce s olejem, až vznikne homogenní směs.
4. Do směsi s vejci přilijte vychladlou kávu a dobře promíchejte.
5. Postupně přidávejte sypkou směs do tekuté a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud chcete, můžete nakonec vmíchat i mleté ořechy nebo mandle.
6. Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 35-45 minut. Přesnost doby pečení závisí na vaší troubě a velikosti formy, proto doporučuji zkontrolovat špejlí, jestli je perník upečený (špejle by měla vyjít čistá).
7. Po upečení nechte perník chvíli vychladnout ve formě, poté vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy:
- Pokud chcete perník ještě více kávový, můžete do těsta přidat 1-2 lžíce instantní kávy rozpuštěné ve velmi malém množství vody.
- Pro oslavu můžete perník polevit čokoládovou polevou nebo posypat moučkovým cukrem pro jednodušší variantu.
- Tento perník je výborný i několik dní po upečení, chutě se krásně spojí a perník zvláční, proto neváhejte a připravte si ho dopředu.