Kávové muffiny s amarettem recept.
Ingredience:
- 2 hrnky hladké mouky
- 3/4 hrnku cukru
- 1/2 hrnku mléka
- 1/4 hrnku silného espresso nebo silnější černé kávy
- 1/4 hrnku oleje
- 1 velké vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 hrnku amaretti sušenek, hrubě nasekaných
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C a vymažte nebo vyložte papírovými košíčky formu na muffiny.
2. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
3. V jiné míse dobře promíchejte mléko, espresso (nebo kávu), olej a vejce.
4. Tekuté ingredience přidejte k suchým a míchejte jen do té doby, dokud nebudou suché ingredience vlhké. Nesnažte se směs vyhladit, malé hrudky nevadí.
5. Nakonec jemně vmíchejte nasekané amaretti sušenky.
6. Těsto rozdělte do připravené formy na muffiny, naplňte každé dílce zhruba do 3/4.
7. Pečte 20-25 minut, nebo dokud vrcholky muffinů nejsou pevné a testovací špejle nevyjde čistá.
8. Nechte muffiny vychladnout ve formě na 5 minut, poté je vyjměte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
Tipy:
- Pokud máte rádi intenzivnější kávovou chuť, můžete přidat do těsta lžičku instantní kávy rozpuštěné ve 2 lžičkách vody.
- Pro extra lesk a chuť můžete hotové muffiny potřít glazurou z moučkového cukru smíchaného s malým množstvím espresso kávy.
- Amaretti sušenky můžete nahradit jakýmikoli jinými sušenkami s mandlovou nebo jinou oříškovou chutí podle vaší preference.
- Pro ozvláštnění můžete do těsta přidat kousky tmavé čokolády nebo čokoládové kapky, které se skvěle hodí k chuti kávy a amaretta.
- Nezapomeňte muffiny neuchovávat v hermeticky uzavřených nádobách, aby si zachovaly svou křupavost. Pokud je potřebujete uchovat déle, raději je zabalte do pečicího papíru a uložte do vzdušné nádoby.