Kávové muffiny recept.
Ingredience:
- 250g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- 1/4 lžičky soli
- 100g cukru
- 1 velké vejce
- 240ml mléka
- 120ml silného, ochlazeného espressa nebo silné kávy
- 80ml rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100g nasekané čokolády nebo čokoládových kapek
Recept:
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia a připravte si formu na muffiny, kterou vyložte papírovými košíčky.
2. V jedné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu, sůl a cukr.
3. V jiné misce rozšlehejte vejce a poté přidejte mléko, ochlazené espresso nebo kávu, olej a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte.
4. Směs s vejcem přilijte k suchým ingrediencím a míchejte jen do spojení. Nedělejte si starosti s drobnými hrudkami, ty při pečení zmizí.
5. Nakonec do těsta vmíchejte nasekanou čokoládu nebo čokoládové kapky.
6. Rozdělte těsto do připravených košíčků, každý naplňte asi z 3/4.
7. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut nebo dokud vrch muffinů neztvrdne a na špejli zabodnuté do středu muffinu nezůstane těsto.
8. Po upečení nechte muffiny chvíli vychladnout v formě, poté je přendejte na mřížku, aby úplně vychladly.
Tipy:
- Pro intenzivnější kávovou chuť použijte silnější espresso.
- Místo čokoládových kapek můžete použít hrubě nasekanou kvalitní čokoládu pro chuťově bohatší zážitek.
- Pokud chcete, aby muffiny byly vláčnější, můžete přidat lžíci jogurtu nebo kysané smetany do těsta.
- Experimentujte s přidáním oříšků pro texturovanější pocit. Walnuty a pekanové ořechy se hodí obzvláště dobře.
- Pro dekoraci a dodání extra chuti můžete na vrch muffinů před pečením posypat trochou cukru nebo skořicového cukru.