Kávové cupcakes s karamelovým krémem recept


Kávové cupcakes s karamelovým krémem recept.

Ingredience:

Pro cupcakes:
- 150 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 150 g másla
- 3 vejce
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky instantní kávy rozpuštěné ve 2 lžících horké vody

Pro karamelový krém:
- 100 g cukru
- 50 ml smetany ke šlehání
- 50 g másla
- 200 g mascarpone

Recept:

Cupcakes:
1. Předehřejte troubu na 180°C a připravte si formu na muffiny s papírovými košíčky.
2. V míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Postupně přidávejte vejce a dobře promíchejte.
3. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promíchejte.
4. Nakonec vmíchejte rozpuštěnou kávu.
5. Těsto rozdělte do formiček a pečte přibližně 20 minut, než cupcakes nabudou zlatavou barvu. Nechte je pak vychladnout.

Karamelový krém:
1. V menším hrnci rozpusťte cukr na středním ohni, dokud nezkaramelizuje.
2. Pomalu přilévejte smetanu (může to prskat) a míchejte, dokud se karamel nerozpustí.
3. Přidejte máslo, promíchejte a odstavte z ohně. Nechte vychladnout.
4. V míse smíchejte mascarpone s vychladlým karamlem.
5. Krém vložte do cukrářského sáčku a dekorujte s ním vychladlé cupcakes.

Tipy:
- Místo instantní kávy můžete použít silnější espresso pro intenzivnější kávovou chuť.
- Pro krém můžete použít i smetanový sýr namísto mascarpone, pokud chcete lehčí variantu.
- Pokud chcete krému dodat více textury, můžete do něj přidat nasekané ořechy nebo kousky čokolády.
- Pro extra dekoraci můžete na vrch cupcakes přidat trochu karamelu nebo kávová zrnka.