Kávová cihla recept.
Recept na kávovou cihlu je jednoduchý a výsledek je opravdu výjimečný. Pokud máte rádi kávu a sladké pečivo, tento recept vás jistě nadchne.
Ingredience
250 ml silného černého espresso
200 g moučkového cukru
4 vejce
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
100 ml oleje
2 lžíce kakaového prášku
100 g tmavé čokolády na vaření
100 g másla
Postup
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Espresso nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
2. Vejce a moučkový cukr šleháme do pěny. Pomalu přiléváme vychladlé espresso a olej, stále šleháme.
3. V jiné misce promíchejte mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva. Postupně přidávejte do tekuté směsi a šleháme, dokud není těsto hladké.
4. Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy na chlebíček nebo do silikonové formy, která nepotřebuje přípravu.
5. Pečte v předehřáté troubě 40-45 minut nebo dokud není cihla pevná na dotek a špejle vložená do středu vyjde čistá.
6. Nechte cihlu vychladnout ve formě na 10 minut, pak ji vyklopte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
7. Pro polevu rozpusťte společně tmavou čokoládu a máslo ve vodní lázni nebo na mírném ohni při neustálém míchání. Hotovou polevu rovnoměrně rozetřete po celém povrchu cihly.
8. Nechte polevu ztuhnout před podáváním.
Tipy
- Pro intenzivnější kávovou chuť můžete do těsta přidat kávové zrnky obalené v čokoládě.
- Pokud chcete, aby byla cihla vláčnější, přidejte do těsta 50 ml mléka.
- Pro veganskou variantu použijte rostlinné mléko a olej místo másla a veganskou čokoládu.
- Kávovou cihlu podávejte s šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou pro ještě lepší zážitek.
- Pokud máte rádi oříšky, přidejte do těsta nasekané vlašské ořechy pro extra křupavost.
Pamatujte, že každá trouba peče trochu jinak, proto doporučuji kontrolovat cihlu už po 35 minutách pečení, abyste předešli případnému spálení.