Kávová bábovka recept.
Kávová bábovka je oblíbeným dezertem, který spojuje bohatou chuť kávy s měkkou texturou klasické bábovky. Zde je jednoduchý recept, jak si ji připravit.
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek cukru
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 1 šálek silného černého kávy, ochlazené
- 3 velká vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Vymažte a moukou vysypte formu na bábovku.
2. V jedné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
3. V jiné velké misce elektrickým šlehačem na střední rychlosti smíchejte cukr, olej a vejce dohladka. Přidejte vanilkový extrakt.
4. Do směsi s vejci postupně přidávejte směs mouky a střídavě s kávou, začněte a skončete s moukou. Nezapomeňte dobře promíchat po každém přidání, dokud nevznikne hladké těsto.
5. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 45-55 minut nebo dokud špejle vložená do středu bábovky nevyjde čistá.
6. Nechte bábovku chvilku vychladnout ve formě, pak ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy:
- Pro intenzivnější kávovou chuť použijte espresso místo obyčejné černé kávy.
- Bábovku můžete dozdobit polevou z práškového cukru smíchaného s trochou kávy nebo čokoládovou glazurou.
- Pro extra vlhkou bábovku přidejte do těsta 1/4 šálku kysané smetany.
- Pokud máte rádi ořechy, můžete do těsta přidat 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů nebo pekanových ořechů pro přidanou texturu a chuť.
Tento recept je jednoduchý a výsledkem je vždy lahodná kávová bábovka, která je skvělá k snídani, jako dezert nebo k odpolední kávě. Experimentujte s různými druhy kávy a přísadami, abyste našli svou oblíbenou variaci.