Kaše ze zeleného hrachu recept.
Ingredience potřebné pro kaši ze zeleného hrachu jsou následující: sušený zelený hrách, voda, sůl, cibule, česnek, olivový olej, čerstvě mletý černý pepř a volitelně bylinky na ozdobu jako je petrželka nebo tymián.
Recept na přípravu kaše ze zeleného hrachu je poměrně jednoduchý. Začněte tím, že večer před vařením namočíte hrách do velké mísy s vodou, aby se dobře nahnal a byl měkčí. Ráno vodu slijte a hrách důkladně propláchněte. Namočený hrách poté převeďte do hrnce, přidejte novou vodu a trochu soli a vařte na mírném ohni, dokud hrách nezměkne a nerozpadne se. To může trvat přibližně 1 až 2 hodiny, v závislosti na kvalitě hrachu.
Mezitím na pánvi na troše olivového oleje zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nebudou měkké a lehce zlatavé. Tuto směs poté přidejte do hrnce s hrachem a dobře promíchejte. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo zeleninového vývaru. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem. Pro extra chuť a krémovitost můžete do hotové kaše vmíchat i lžíci olivového oleje nebo kousek másla.
Kaši ze zeleného hrachu podávejte teplou, ozdobenou bylinkami podle vaší chuti. Tato kaše je skvělým doplňkem k masu nebo jako hlavní chod, pokud ji podáte s opečenými kousky chleba nebo jako podklad pod dušenou zeleninu.
Tipy pro dokonalou kaši ze zeleného hrachu:
- Pro ještě krémovější texturu můžete část uvařeného hrachu rozmixovat tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu před tím, než její smícháte zpět s celými zrny.
- Experimentujte s kořením a bylinkami. Kromě soli a pepře se hodí majoránka, tymián, nebo dokonce kousek chilli pro pikantní variantu.
- Pokud máte rádi kouřovou chuť, přidejte do kaše trochu uzené papriky.
- Na závěr nezapomeňte, že důležitá je i prezentace. I jednoduchá kaše může vypadat atraktivně, když ji ozdobíte několika lístky čerstvé bylinky nebo kapkou kvalitního olivového oleje.