Karotková pomazánka recept


Karotková pomazánka recept.

- Ingredience
- 1 velkou mrkev
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g měkkého sýra (např. tvaroh nebo cream cheese)
- 1 stroužek česneku
- Sůl a pepř podle chuti
- Trochu citronové šťávy
- Na ozdobu: čerstvé bylinky (např. pažitka nebo petržel)

- Recept
1. Nejprve si očistí a nastrouháme mrkev na jemno.
2. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a na něm pak zlehka osmahneme nastrouhanou mrkev. Stačí jen pár minut, aby mrkev změkla, ale zůstala křupavá.
3. Osmahlou mrkev necháme vychladnout.
4. V míse smícháme měkký sýr s vychladlou mrkví. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a několik kapek citronové šťávy. Vše dobře promícháme.
5. Hotovou pomazánku ochutnáme a podle potřeby dochutíme.
6. Pomazánku před podáváním necháme chvíli odpočinout v lednici, aby se propojily chutě.
7. Před podáváním pomazánku ozdobíme čerstvými bylinkami.

- Tipy
- Pokud preferujete pikantnější variantu, můžete přidat trochu jemně nasekané červené papriky nebo několik kapek tabasca.
- Tato pomazánka je skvělá nejen na chleba, ale také jako dip k zelenině.
- Pro veganskou variantu použijte vegan sýr nebo tofu namísto měkkého sýra.
- Aby byla pomazánka ještě zajímavější, můžete do ní přidat trochu nastrouhaného jablka pro sladký kontrast.
- Nepřehánějte s olivovým olejem, aby pomazánka nebyla příliš mastná.