Kari hlíva s čočkovými těstovinami recept


Kari hlíva s čočkovými těstovinami recept.

Ingredience:

- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 300 g hlívy ústřičné, nakrájené
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička chilli vloček (přizpůsobte dle chuti)
- 400 ml kokosového mléka
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 200 g čočkových těstovin
- Čerstvý koriandr pro ozdobu
- Kousky limetky pro podávání

Recept:

1. Na středním ohni rozehřejte olivový olej na pánvi. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, restujte do zlatova, asi 5 minut.
2. Přidejte nakrájenou hlívu ústřičnou a smažte dalších 5 minut, dokud nebude mírně zlatá.
3. Přidejte koriandr, kmín, kurkumu a chilli vločky. Promíchejte a smažte asi 1 minutu, aby se uvolnily aroma koření.
4. Do pánve přilijte kokosové mléko, osolte, opepřete a promíchejte. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte mírně bublat asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
5. Mezitím si uvařte čočkové těstoviny podle návodu na obalu. Až budou hotové, scedíte je.
6. Těstoviny podávejte s kari hlívou. Na talíři ozdobte čerstvým koriandrem a přidejte kousek limetky pro osvěžení chuti.

Tipy:

- Pokud máte raději hustší omáčku, můžete nechat vařit déle, aby se část tekutiny odpařila.
- Pro veganskou verzi se ujistěte, že čočkové těstoviny neobsahují žádné živočišné produkty.
- Pro extra krémovost můžete přidat lžíci arašídového másla do kari omáčky.
- Kari se skvěle doplňuje s rýží nebo naan chlebem, pokud dáváte přednost jiné příloze než čočkovým těstovinám.
- Čerstvá zelenina jako cuketa nebo paprika může být skvělým doplňkem do kari pro více textury a chutí.