Kari guláš s hovězím masem recept.
- Ingredience
- 500 g hovězího masa (například plec nebo kližka)
- 2 středně velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce kari koření
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 velké brambory
- 2 mrkve
- 400 ml kokosového mléka
- 400 g rajčat v plechovce (může být i čerstvé rajče)
- Sůl a pepř podle chuti
- Olej na smažení
- Čerstvý koriandr nebo petrželka na ozdobu
- Recept
1. Hovězí maso očistěte a nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
2. Na velké pánvi nebo v hrnci rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte, dokud nebude cibule zlatavá, poté přidejte česnek, kari koření, mletou papriku a kmín. Smažte asi minutu, než koření rozvine svou vůni.
3. Přidejte nakrájené maso a smažte, dokud maso nezíská zlatohnědou barvu.
4. Přilijte trochu vody, pokud je potřeba, aby se maso nepřipálilo, a nechte ho dusit na mírném ohni, dokud není téměř měkké (asi 1 hodinu, záleží na typu masa).
5. Mezitím si očistěte a nakrájejte brambory a mrkev na menší kousky.
6. K masu přidejte nakrájenou zeleninu, kokosové mléko a rajčata. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte guláš pomalu dusit, dokud zelenina a maso nejsou úplně měkké. Občas zamíchejte.
7. Dochutíte solí a pepřem podle chuti. Připravený kari guláš podávejte ozdobený čerstvým koriandrem nebo petrželkou.
- Tipy
- Kari koření můžete přizpůsobit podle své chuti. Pokud máte rádi pikantnější jídlo, přidejte více kari nebo trochu chilli.
- Pokud maso není po hodině vaření měkké, nebojte se prodloužit dobu vaření. Hovězí maso může být někdy trochu tvrdší a potřebuje více času, než je úplně měkké.
- Guláš můžete podávat s rýží, chlebem nebo jako samostatné jídlo.
- Pokud máte rádi bohatší chutě, můžete přidat lžičku garam masaly společně s ostatními kořenímími pro ještě intenzivnější chuťový zážitek.