Karfiol s omáčkou s vejci recept


Karfiol s omáčkou s vejci recept.

Karfiol s omáčkou z vajec je jednoduché a zdravé jídlo, které můžete připravit jako hlavní jídlo nebo jako přílohu. Základem jsou karfiol, vajíčka a pár dalších ingrediencí, které tuto pokrm dělají lahodným.

Ingredience:
- 1 karfiol
- 2 velká vajíčka
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- 300 ml mléka
- Sůl a pepř dle chuti
- Muškátový oříšek dle chuti
- Čerstvě nasekaná petrželka pro ozdobu

Recept:
1. Karfiol očistíme a rozdělíme na růžičky. Vložíme je do hrnce s vroucí vodou a vaříme asi 5-7 minut, dokud nejsou měkké, ale stále křupavé. Následně karfiol vyjmeme a necháme okapat.
2. V malém hrnci rozpusťte máslo na středním ohni. Přidejte mouku a míchejte, dokud směs nezíská zlatavou barvu. Pomalu přilévejte mléko, stále míchejte, aby se předešlo hrudkám. Vařte, dokud omáčka nezhoustne.
3. Do zhoustlé omáčky přidejte lehce rozšlehaná vajíčka, sůl, pepř a muškátový oříšek. Míchejte, dokud omáčka opět nepřijde k varu a nezhoustne.
4. Přelijte omáčku přes uvařené růžičky karfiolu. Nechte krátce prohřát, ale už nevařte, aby vajíčka nezasychala.
5. Před podáváním posypte nasekanou petrželkou.

Tipy:
- Pro lehkou variaci můžete do omáčky přidat trochu strouhaného sýra, aby byla bohatší a krémovější.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do omáčky špetku červené papriky nebo několik kapek ostrého chilli omáčky.
- Aby jídlo bylo ještě výživnější, můžete k růžičkám karfiolu přidat i další zeleninu, jako jsou brokolice nebo mrkev.
- Tento pokrm je skvělý i jako zbytkové jídlo. Případně se dá omáčka a karfiol připravit dopředu a pouze rychle ohřát, když je potřeba.

Karfiol s omáčkou z vajec je rychlý, zdravý a flexibilní recept, který uspokojí různé chuťové preference a je skvělým způsobem, jak zahrnout více zeleniny do vašeho jídelníčku.