Karbenátky z čočky recept.
Ingredience:
- 1 šálek červené čočky
- 2 šálky vody
- 1 malá cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mleté papriky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 vejce (nebo rostlinná alternativa pro veganství)
- 3 lžíce hladké mouky
- Olej na smažení
Recept:
1. Čočku důkladně propláchněte a dejte do hrnce s vodou. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 10-15 minut, dokud není čočka měkká. Poté slijte přebytečnou vodu.
2. Na pánvi na troše oleje zpěňte nakrájenou cibuli až do zlatova, přidejte rozdrcený česnek, nastrouhanou mrkev a koření (koriandr, kmín, paprika). Restujte asi 2-3 minuty, poté odstavte z ohně.
3. Ve velké míse smíchejte uvařenou čočku s restovanou zeleninou. Rozmačkejte část čočky vidličkou pro lepší spojení směsi. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř.
4. Přimíchejte vejce a mouku, dokud směs není dostatečně tuhá na formování karbanátků. Pokud je směs příliš vlhká, přidejte trochu více mouky.
5. Vytvarujte z čočkové směsi karbanátky. Na pánvi rozehřejte olej a karbanátky po obou stranách smažte na středně vysokém ohni, dokud nejsou zlatavě hnědé.
Tipy:
- Pokud chcete, aby byly karbanátky veganské, nahraďte vejce rostlinnou alternativou, například lněnými semínky namočenými ve vodě.
- Pro ještě zajímavější chuť můžete přidat do směsi čerstvé bylinky, jako je petržel nebo koriandr.
- Karbanátky jsou výborné, pokud je podáváte s jogurtovou nebo tahini omáčkou a čerstvou zeleninou.
- Zbylou směs můžete uskladnit v chladničce a použít do druhého dne.