Karbanátky z brokolice recept.
Ingredience:
- 300 g brokolice
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 50 g strouhanky
- 40 g parmazán nebo jiný tvrdý sýr, nastrouhaný
- sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- olej na smažení
Recept:
1. Brokolici omyjte a rozdělte na menší růžičky. Následně ji dejte vařit do osolené vody na 5 minut, aby změkla, ale neztratila svou krásnou zelenou barvu. Po uvaření brokolici sceďte.
2. V mixéru nebo pomocí šťouchadla na brambory nasekejte brokolici na drobné kousky. Nemělo by to být úplně na kaši, kousky brokolice by měly být poznat.
3. V míse smíchejte nasekanou brokolici, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, strouhanku, nastrouhaný sýr, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud se suroviny nespojí.
4. Z vzniklé směsi tvarujte karbanátky. Pokud je směs příliš vlhká, přidejte trochu strouhanky, aby se s ní lépe pracovalo.
5. Na pánvi rozehřejte olej a karbanátky na něm smažte z každé strany dozlatova, asi 3-4 minuty z každé strany.
6. Hotové karbanátky můžete podávat s bramborovou kaší, těstovinami nebo jako chutný vegetariánský burger.
Tipy:
- Před vařením brokolice ji můžete na krátko namočit do vody s trochou octa, aby se odstranily případné nečistoty.
- Parmazán v receptu můžete nahradit jakýmkoliv tvrdým sýrem podle vaší chuti.
- Kdo by chtěl karbanátky udělat veganské, vejce může nahradit lněnými semínky (1 lžíce lněných semínek smíchaná s 3 lžícemi vody = náhrada za 1 vejce) a sýr můžete vynechat nebo použít veganskou alternativu.
- Pro extra křupavou kůrku můžete karbanátky před smažením obalit ve strouhance.