Karbanátky s cuketou recept


Karbanátky s cuketou recept.

Ingredience:

- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 1 středně velká cuketa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- Sůl a pepř podle chuti
- Olej na smažení

Recept:

Začněte tím, že si nastrouháte cuketu na hrubém struhadle. Strouhanou cuketu dejte do síta a posolte, aby pustila přebytečnou vodu. Nechte stát asi 10 minut. Mezitím si na jemno nakrájejte cibuli a česnek. Mleté maso důkladně promíchejte s nakrájenou cibulí, česnekem, vejcem a strouhankou. Vymačkejte z cukety vodu a přidejte ji do směsi. Osolte a opepřete podle chuti a důkladně promíchejte.

Vytvarujte z masa placky. Na pánvi rozehřejte olej a karbanátky na něm smažte z každé strany dozlatova, asi 4-5 minut z každé strany, v závislosti na tloušťce karbanátků.

Tipy:

1. Pro lehčí variantu můžete karbanátky péct v troubě na pečicím papíře při 180 °C asi 20-25 minut.
2. Pokud chcete, aby byly karbanátky šťavnatější, můžete přidat do směsi trochu mléka nebo kefíru.
3. Aby byly karbanátky chutnější, můžete do směsi přidat i další bylinky dle chuti, například petrželku, majoránku nebo tymián.
4. Pokud dodržujete bezlepkovou dietu, strouhanku můžete nahradit například jemně mletými ovesnými vločkami.
5. Karbanátky jsou výborné i studené, takže se hodí i jako svačina na výlet.