Karamelové řezy s mandlemi recept.
Karamelové řezy s mandlemi jsou oblíbeným dezertem, který potěší nejen svým lahodným vzhledem, ale především bohatou chutí. Tyto sladké řezy kombinují křupavý základ, bohatou karamelovou vrstvu a vrch pokrytý praženými mandlemi. Níže naleznete jednoduchý recept, jak si je připravit doma.
Ingredience:
Základ:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g moučkového cukru
Karamel:
- 1 plechovka kondenzovaného mléka (cca 397 g)
- 2 lžíce másla
- 4 lžíce hnědého cukru
Na dokončení:
- 100 g mandlí (celé nebo nasekané, podle preferencí)
Recept:
1. Začněte přípravou základu. V míse smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a máslo nakrájené na malé kousky. Rukama zpracujte těsto, dokud nezískáte hladkou a jednolitou směs. Těsto rozprostřete do pekáče vyloženého pečicím papírem a upevněte ho na dno. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 15 minut, než základ lehce zezlátne.
2. Mezitím připravte karamel. V menším hrnci zahřejte kondenzované mléko, máslo a hnědý cukr. Směs neustále míchejte a vařte na mírném ohni, dokud nesměs nezhoustne a nezíská krásnou karamelovou barvu. Obvykle to trvá asi 10 minut.
3. Karamel rovnoměrně rozprostřete na předpečený základ. Na karamel posypejte mandle.
4. Přiveďte řezy zpět do trouby a pečte dalších 10-15 minut, dokud mandle nejsou zlatavé.
5. Po upečení nechte řezy vychladnout na pokojovou teplotu, než je nakrájíte na menší kousky.
Tipy pro dokonalé karamelové řezy s mandlemi:
- Při pečení základu si dejte pozor, aby se příliš nezabarvil. Měl by být jen lehce zlatý.
- Pro extra chutný karamel použijte kvalitní kondenzované mléko a nevařte ho příliš rychle. Pomalé vaření na mírném ohni zaručí lepší karamelizaci cukrů.
- Mandli můžete před přidáním na karamel lehce upražit na suché pánvi pro ještě intenzivnější chuť.
- Pokud máte rádi křupavější základ, nechte těsto v troubě o něco déle, ale pečlivě sledujte, aby se nepřipálilo.
- Řezy skladujte v chladu v uzavřené nádobě, aby zůstaly déle čerstvé a křupavé.